bijbel

De toren van Babel

Luisteren

Kinderbijbel
Kinderbijbel
De toren van Babel
Loading
/

Lezen

Ben je wel eens naar het buitenland op vakantie geweest? Daar heb je dan vast gemerkt dat de mensen een andere taal spreken. Niet Nederlands. Als je naar de televisie kijkt, hoor je ook vaak andere talen. Talen die jij misschien wel helemaal niet kunt verstaan. Ook hier in Nederland wonen mensen die andere talen spreken. Waarschijnlijk omdat ze in een ander land zijn geboren of omdat hun vader en moeder een andere taal spreken.
met dank aan: gospelimages.nl

In het vorige verhaal ging het over Noach, weet je nog? Noach, die van God een ark moest bouwen en die samen met zijn familie de zondvloed overleefde. Hij had 3 zonen. Weet je ook nog hoe ze heetten? Jawel toch? Sem, Cham en Jafeth.
Noachs zonen kregen na de zondvloed veel kinderen en die kinderen kregen later ook weer kinderen. Al gauw waren er weer veel mensen.

God had de mensen de opdracht gegeven om zich te verspreiden over de aarde. Een grote groep mensen ging in het oosten wonen bij de vlakte van Sinear. De grond was daar heel vruchtbaar.

Eén van die mensen die daar ging wonen was Nimrod. Hij kon heel goed jagen, maar hij was ook een van de eerste mensen met heel veel macht. Hij wilde niet dat de mensen zich zouden verspreiden over de aarde, maar hij wou juist dat ze bij elkaar bleven wonen. En daarom liet hij de mensen een stad bouwen. Zo kon hij mooi de baas over ze zijn. De mensen maakten bakstenen van de kleigrond en daar bouwden ze hun huizen mee. Zo bouwden ze een grote stad.

De mensen wilden meer en nog veel belangrijker worden, met veel macht en daarom bouwden ze ook nog een hele hoge toren. Ze wilden de toren zo hoog maken dat ze tot in de hemel zouden komen. Dichter bij God, dan zouden ze pas echt belangrijk zijn!!

Maar dat was toch niet hoe God het had bedoeld?

De Heere God daalde neer om naar de stad en de toren te kijken en de Heer zei: “Kijk nou! Deze mensen vormen nu één volk. Ze voelen zich weer es heel groot en heel machtig en ze blijven allemaal op dezelfde plek. Dat was niet de bedoeling. De mensen luisteren dus alweer niet naar mij!!”.
Weer moest God ingrijpen. Weet je hoe Hij dat deed?

Op die plek en in die tijd spraken de mensen dezelfde taal. God maakte de taal van de mensen in de war. Opeens konden de mensen elkaar niet meer verstaan. En daardoor lukte het ze ook niet meer om samen te werken, het ging echt helemaal mis. De mensen werden onzeker en ze stopten met de bouw van de toren. De mensen die dezelfde taal spraken konden elkaar nog wel verstaan en zochten elkaar op. Ze bleven dichtbij elkaar en besloten hun eigen plek op aarde te gaan zoeken en daar te gaan wonen. Een plek waar ze allemaal dezelfde taal spraken. Zo zorgde God er toch voor dat de mensen zich over de aarde verspreiden. Dát was Zijn bedoeling.

De stad kreeg de naam Babel. Babel betekent ‘verwarring’. Daar verwarde God de taal en daar verspreidde de Heere God de mensen over de aarde.

Weet je hoeveel talen er nu in de wereld gesproken worden? Meer dan 6000… Dat is veel hè?

Dat was het verhaal van de Toren van Babel. Ook dit verhaal staat in het boek Genesis.


Kijken