bijbel

Abraham deel 8

Luisteren

Kinderbijbel
Kinderbijbel
Abraham deel 8
Loading
/

Lezen

Abraham liep een eindje mee met de Heer en Zijn twee engelen. Zij gingen op weg naar Sodom, daar waar de neef van Abraham woonde, Lot. Abraham en de drie mannen kwamen bij een hogere plek waar ze de stad Sodom beneden konden zien liggen. In die plaats en ook in Gomorra woonden mensen die bijna allemaal erg veel verkeerde dingen deden. Dingen waarvan God had gezegd dat het niet goed was. Daar was God erg boos en teleurgesteld over. En daarom wilde God naar Sodom toe om te kijken hoe slecht het daar was. Hij zou de mensen daar straffen.
met dank aan: gospelimages.nl

De Heer dacht: Ik moet Abraham eigenlijk wel vertellen wat ik van plan ben te gaan doen met de steden Sodom en Gomorra. Ik heb met Abraham een verbond gesloten en Ik wil dat Abraham en zijn volk de goede dingen doen. Dat ze het goede voorbeeld geven en dus goed en eerlijk zijn. Dan moet Abraham natuurlijk wel weten wat ik goed vind en wat ik niet goed vind, anders kan hij dat niet aan zijn mensen en zijn volk vertellen.

Daarom zei de Heer tegen Abraham: “Ik heb vreselijke dingen gehoord over Sodom en Gomorra. De mensen leven daar heel slecht, ze doen de verkeerde dingen. Ik ga er naartoe om te kijken hoe erg het daar is en als het waar is, zal ik de steden verwoesten.”

De andere 2 mannen liepen door naar de stad Sodom, maar Abraham bleef bij de Heer staan. Hij was erg geschrokken van wat de Heer zojuist had gezegd.

Abraham vroeg aan de Heer: “Maar gaat u dan ook de onschuldige mensen doden? Misschien zijn er wel 50 onschuldige mensen in de stad. Misschien leven zij wel goed en zijn zij wel eerlijk. Moeten die dan ook gestraft worden?  Stel dat er 50 mensen onschuldig zijn, dat zij de goede dingen doen en rechtvaardig zijn. Kunt u dan de gehele stad misschien vergeven? Want als u de hele stad verwoest, sterven de onschuldige mensen ook. Dat kan toch niet? Er is toch verschil tussen schuldige mensen en onschuldige mensen? En U als de grote rechter van de hele aarde, U moet toch ook eerlijk rechtspreken?”

De Heer gaf antwoord en zei: “Als ik in Sodom 50 onschuldige, rechtvaardige mensen vind, dan zal ik de stad niet verwoesten.”

Oef, daar was Abraham al heel blij mee, maar hij bleef toch nog even doorvragen. Hij zei tegen de Heer: “Ik ben ook maar een mens en ik mag natuurlijk helemaal niet zo tegen U spreken, maar stel nou dat het er niet 50 maar 45 zijn, 45 mensen in Sodom die eerlijk en goed zijn. Dat zijn dan dus 5 minder dan 50 mensen. Gaat u dan de stad verwoesten omdat er dan 5 te weinig zijn?”

De Heer gaf ook nu antwoord en zei: “Nee, ik zal de stad niet verwoesten als er 45 onschuldige, rechtvaardige mensen zijn”.

Ah dacht Abraham… dat is mooi. Zal ik het nog een keertje durven? En jawel, Abraham vroeg aan de Heer: “Misschien zijn er maar 40 onschuldige mensen te vinden in Sodom. Wat dan?”

De Heer antwoordde: “Als er 40 goede en eerlijke mensen zijn, zal ik de stad niet verwoesten”.

Abraham durfde het nog een keertje en zei tegen de Heer: “Ik probeer het nog een keer… Wat als er maar 30 mensen zijn die onschuldig zijn?”

En de Heer zei: “Als het er 30 zijn, zal ik de stad niet verwoesten.”

Toen zei Abraham tegen de Heer: “Wordt alstublieft niet boos Heer, dat ik zo blijf doordrammen, maar wat nou als er maar 20 mensen in Sodom wonen die eerlijk en goed leven? Die onschuldig zijn?”

En ook nu gaf de Heer weer antwoord en zei: “Als het er 20 zijn, zal ik de stad niet verwoesten.”

Het werd steeds moeilijker, maar Abraham probeerde het nog een laatste keer. “Wat nou als het er maar 10 zijn Heer? 10 onschuldige mensen?”

En de Heer zei: “Ook als er maar 10 mensen rechtvaardig zijn, zal ik Sodom niet verwoesten”.

Toen de Heer dat gezegd had, ging Hij weg. Op weg naar Sodom. Abraham ging terug naar huis, terug naar zijn tent. Hij was erg gespannen. Hij wist hoe slecht het was in Sodom en hoe weinig mensen daar leefden op de manier zoals God dat graag wilde. Zou de Heer wel 10 mensen kunnen vinden? Hij wist het niet. Het enige wat hij wist was dat God zich niet zou vergissen. God is volkomen rechtvaardig, volkomen eerlijk.

De twee engelen waren ondertussen doorgelopen en kwamen in de avond in de stad Sodom aan. Hoe zal het aflopen met Sodom en Gomorra?


Kijken